Maria Thörnqvist valdes till ny ordförande för Ålands natur och miljö vid höstmötet i tisdags.

Årets miljöpristagare utsågs också. Det är UMÅ, ungdomarnas miljörörelse på Åland.

Finnferries skriver i ett pressmeddelande att man nu har beställt en ny, miljövänlig elhybridfärja som ska inleda trafiken på Föglö från och med den 1 april 2022.

Centern, Moderaterna, Obunden samling och Hållbart initiativ. De fyra partierna ska bilda nästa landskapsregering.
– Det har inte varit helt lätt, säger blivande lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Dålig lukt och allmänt dåliga utrymmen vid Mariehamns räddningsverk. Det är frågor som lyfts i en skrivning i infrastrukturnämndens detaljbudget.
– Vi försöker anpassa oss hela tiden men det kommer en gräns emot till slut, säger tf räddningschef Karl Nordlund.
Han vill nu väcka en diskussion om en om- och tillbyggnad av lokalerna.

Centern, Moderat samling, Obunden samling och Hållbart initiativ utgör underlaget i den nya landskapsregeringen.
– I mitt förslag ingår sju ministrar plus lantråd, säger Veronica Thörnroos (C).

Klockan 12 i dag presenterar Veronica Thörnroos (C) den nya regeringsbasen. Följ direktsändningen på Ålandstidningens hemsida.

Ålandsmejeriets utbud har de senaste åren vuxit men lönsamheten har inte till alla delar nått förväntningarna. Snart avslutas produktionen av glass.

Kompromissviljan i övriga partier är för låg och partierna ställer för höga krav för att ingå i regeringen. Det menar Centerledaren Veronica Thörnroos. 

Nu får hon svar av Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) och Katrin Sjögren (Lib).

– Jag tycker inte att vi har gjort något annat än kompromissa och hitta sätt för att lösa hennes pussel. Det där är väldigt orättvist, säger Annette Holmberg-Jansson. 

Partierna som ännu är en del av Veronica Thörnroos (C) regeringssonderingar ställer överlag höga krav – Centerns egna krav är inte orimliga, anser hon.

– Vi har varit väldigt öppna med att vi i egenskap av största parti anser att lantrådsposten är viktig för oss, säger hon.

För Kurt Häggblom från Eckerö blir söndagens fars dag den 72:a i ordningen. På tisdag blir han 98 år gammal och samma dag har han namnsdag.

– Det var inte alltför många år sedan jag firade alla tre på samma dag.

Regeringsförhandlingarna går fortsatt trögt för Centerns ordförande Veronica Thörnroos. Nu vädjar hon till de andra partierna att sänka sina krav.
– Om jag får ha ett önskemål är det att man har en större kompromissvilja och tänker på Åland i första hand, säger hon.

Åländska IT-säkerhetsföretaget Deductive Labs säkerhetschef och delägare, Kim Halavakoski, har valts in i styrelsen för Finlands största förening för cybersäkerhet. Han tillträder sin styrelseplats efter årsskiftet.
– Det är en ära att bli invald, säger han om utnämningen.

Berlinmurens fall var inte bara en politisk revolution, utan i hög grad ett helt lands oundvikliga konkurs.
När gränserna en gång öppnades gick det inte längre att kontrollera folket och ett år senare återförenades de båda tyska staterna.

Frihet är nyckelordet när Katja och René Janetzko reflekterar över livet i Östtyskland före och efter murens fall. René var själv med under de jättedemonstrationer i Leipzig som bidrog till att systemet avvecklades för exakt 30 år sedan.

Fler nyheter