Paf stänger tillfälligt ner alla spelautomater på Åland för att förhindra spridningen av coronaviruset. Det meddelade man ombuden under måndagen.
– Vi måste göra allt i vår makt för att se till att spridningen inte fortsätter mer än nödvändigt, säger Andreas Remmer, direktör för land- och fartygsverksamheten.

Paf meddelade de åländska ombuden under måndagen. I meddelandet skriver spelbolaget att man beslutat stänga ner alla spelautomater på Åland tillfälligt för att förhindra spridningen av coronaviruset i och med de två första konstaterade fallen på Åland.

Alla ombud på Åland ombads i meddelandet att dra ur strömmen på sina spelautomater från och med i går, måndag.

Vidare meddelade Paf att man kommer att följa situationen kontinuerligt och att man öppnar spelautomaterna igen så fort läget har stabiliserats.

Andreas Remmer säger att man fattade beslutet efter att landskapsregeringen i helgen meddelade att Åland nu har sina två första fall av coronavirus.

– Och vi måste se till att vi gör allt i vår makt för att se till att förhindra smittspridningen. Det är naturligtvis inte bra för ombuden, men det måste göras.

Väldigt besviken

En som är väldigt besviken på Pafs beslut är Anders Holmberg som driver Shell Select i Mariehamn.

– Det är tufft att vara företagare just nu. Vi alla går igenom ett stålbad. Och nu när vi företagare kämpar för vår överlevnad slår man ytterligare undan fötterna på oss genom att stänga ner spelautomaterna.

Det finländska spelbolaget Veikkaus stängde redan för en och en halv vecka sedan ner alla spelautomater i Finland.

– Men skillnaden där är att de kommer att betala ut ersättning för inkomstbortfall. Jag kan köpa att man vidtar den här åtgärden för att minska smittorisken, men för många ombud är det här viktiga pengar som vi nu förlorar. Man blir lite fundersam som företagare.

Kan inte användas dubbelt

Andreas Remmer säger att han hört talas om Veikkaus ersättning, men att han inte känner till några detaljer.

– Samtidigt ska man komma ihåg att Veikkaus är i en annan situation. Finska staten har inte sagt att alla Veikkaus pengar ska användas för att lösa ut hela Finland från den här situationen. På Åland förbereds nu ett krispaket för hela samhället som primärt sätts ihop med Paf-pengar. De pengarna kan inte användas dubbelt.

Han menar att Paf i det här skedet inte fått några direktiv om att dutta med ersättningar.

– Än så länge är vår plikt att använda pengarna för att så långt som möjligt hjälpa hela Åland med ett stort krispaket. Men om frågan lyfts politiskt kommer vi så klart att lyssna.

Borde Paf som ett samhällsägt bolag i det här skedet stänga ner spelautomaterna som är en av få intäktskällor för många småhandlare på Åland. Kunde man inte i stället se till att det finns bra handsprit och skicka order om hur spelautomaterna ska rengöras?

– När Veikkaus stängde ned sin fysiska verksamhet på fastlandet fredagen den 13 mars, på grund av där ökande antal Covid-19-fall, gjorde vi en uppdaterad riskbedömning. Det fanns vid den tidpunkten ännu inget bekräftat fall av Covid-19 på Åland, och vi valde att tills vidare fortsätta verksamheten, men vi instruerade samtidigt alla ombud att se till att maskinerna rengjordes noggrant och på regelbunden basis. Nu när Covid-19 har bekräftats på Åland har vi gjort en ny riskbedömning. Denna innebär att vi inte kan motivera fortsatt drift, trots regelbunden rengöring, vilket för övrigt våra ombud skött på ett ypperligt sätt. Vi förstår våra ombuds situation och frustration, men extraordinära omständigheter kräver extraordinära beslut och vi har alla ett samhällsansvar att motverka risker för smittspridning. 

Fler stöd till företagare är att vänta, det sade talmannen Roger Nordlund och lantrådet Veronica Thörnroos under dagens presskonferens. När och hur kan man ännu inte svara på. På plats under dagens presskonferens var också Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation och landshövding Peter Lindbäck.

Under många år jobbade Knut Lönnroth med det globala tuberkulosprogrammet inom WHO, med säte i Genève. Sedan gick flyttlasset norrut. Mot Stockholm. Numera bor han på Åland och har precis tillträtt som ny landskapsläkare.
/Knut Lönnroth har blivit en av de centrala personerna i landskapets kamp mot coronaviruset. Av den anledningen återpublicerar vi lördagsintervjun med Knut Lönnroth som ursprungligen publicerades i Ålandstidningen den 18 januari./

Polisen har fått skingra flera ungdomsgäng under de senaste dagarna. Kommissarie Tommy Thörnroos uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om att man inte ska samlas fler än tio personer.

Alarmmästare Johan Ehn och poliskommissarie Tommy Thörnroos medverkade under dagens presskonferens. Tommy Thörnroos uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om att man inte ska samlas fler än 10 personer. Två ungdomsgäng har skingrats och polisen kommer fortsätta att hålla koll under helgen.

ÅHS utvidgar sin coronaklinik från och med i dag för att kunna ta emot fler patienter. Dessutom låser man akuten och förbjuder besök.
– Det är för att minimera smittspridningen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

Åtta personer på Åland är bekräftat smittade av coronaviruset. En av dem är inlagd på sjukhus.
Landskapsläkare Knut Lönnroth konstaterar att Åland nu har samhällssmitta.
– Vi har epidemin här, säger han.

Åtta personer har nu konstaterats smittade av covid-19. En person är inlagd på sjukhus. Landskapsläkare Knut Lönnroth meddelar att Åland nu kan konstateras ha samhällssmitta och att epidemin är här.

Söndagsgudstjänster och andakter i församlingarna strömmas nu via Facebook eller via församlingarnas hemsidor. Detta eftersom församlingsmedlemmarna inte kan komma till kyrkorna och delta i gudstjänsten.

Lagtinget godkände på fredagsförmiddagen den rekordstora tilläggsbudget som landskapsregeringen lagt. Totalt nästan 33 miljoner euro avsätts för att stöda näringsliv, privatpersoner och föreningsliv som drabbas i sviterna av coronaviruset.

Flygtrafiken mellan Åland och Helsingfors riskerar att minska, meddelade lantrådet Veronica Thörnroos vid torsdagens presskonferens.
Från rikshåll har man riktat kritik mot att inresande till Åland från riket rekommenderas självkarantän, något som lantrådet inte kände till.

Kritiken mot Försörjningsberedskapscentralens (FBC) beslut att stöda utländska fartyg för viktiga godstransporter växer.
– Det är märkligt när finländska fartyg ligger stilla och sjömän går utan jobb, säger riksdagsman Mats Löfström.

Viking Line senarelägger sin bolagsstämma till ett ännu okänt datum. Samtidigt meddelar rederiet att det inte kommer dela ut någon dividend i år.

Det kommer betydligt fler barn till närundervisningen i Ytternäs skola än till stadens andra skolor.
Nu ber bildningsdirektör Kjell Nilsson vårdnadshavarna till barnen i Ytternäs att hålla dem hemma när det är möjligt.

Fler nyheter