Polisen har fått skingra flera ungdomsgäng under de senaste dagarna. Kommissarie Tommy Thörnroos uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om att man inte ska samlas fler än tio personer.

Polisen har fått skingra grupper av ungdomar både i staden och på landsbygden som varit fler än tio i sällskapet. 

– Jag riktar mig till föräldrar och andra som har kontakt med ungdomar att även förklara rekommendationerna även för dem och olämpligheten att i den situation som råder nu samlas fler än tio stycken med tanke på eventuell smittspridning, säger Tommy Thörnroos.

Grundregeln är att gränsen för folksamlingar på allmän plats är tio personer, säger han. I en del fall är det en rekommendation att man inte ska vara fler, men i andra är det förbjudet enligt lagen för sammankomster. Dit hör samlingar som riktar sig till allmänheten, till exempel demonstrationer.

Att samlas ett gäng kompisar är inte förbjudet, men polisen uppmanar att man inte ska samlas så många ändå.

Polisen kan komma att skingra sällskap på över tio personer utanför restauranger, säger Tommy Thörnroos. Det finns dock ännu inga regelverk för sällskapens storlek inne i restauranger.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) uppmanar ändå ålänningarna att vara restriktiva med att gå ut på restaurang.

Frågor om luftvägarna

Alla som ringer 112 får numera frågor om luftvägssymtom, även i situationer där man normalt sett inte skulle få frågor om det, säger alarmmästare Johan Ehn

– Det handlar om att vi vill se till att vi ska kunna ge er bästa möjliga hjälp, men också om att vi försöker se till att den personal som ska hjälpa er ska vara förberedd så att man inte i onödan utsätter dem för fara.

Granbarkborren ödelägger skog i våra närområden. Nu inleds mätning av förekomsten också på Åland.

– Skogsägarna behöver tänka på att få ut virket medan det ännu är värt något. Sedan blir det bara brännved av det, säger Mikael Sandvik på skogsbruksbyrån.

Lagtingsledamöterna Nina Fellman (S) och John Holmberg (Lib) reserverar sig mot finans- och näringsutskottets betänkande för landskapsregeringens tredje tilläggsbudget.

– Det som är klart är att de 1,5 miljoner som fördelas genom landskapsandelarna över huvud taget inte träffar rätt, säger Nina Fellman under måndagens lagtingsdebatt.

Byggnadsfirma Hans Mattsson söks i konkurs. Bolaget förlorade nyligen entreprenaden för samlingshuset i Jomala.

IFK Mariehamns ligalag skriver ett så kallat farmavtal med division 3-laget FC Åland. Det står klart efter ett pressmeddelande från IFK Mariehamn under gårdagen.

För en vecka sedan lovade landskapsregeringen (LR) att betala för 200 sommarpraktikanter.
Nu tvingas man dubbla antalet platser – trycket är för hårt.
– Ur vår synvinkel en fullkomlig succé, säger näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ).

Sedan början av april av har Ålands restauranger och caféer hållit stängt, förutom gällande takeaway. I går slog flera av dem åter upp dörrarna och välkomnade sina gäster – med vissa restriktioner.
– Det är fantastiskt. Som vi har väntat på det här, säger Christel Natri vid Bagel Bee.

Helgens vackra väder fick många att stanna till vid någon av glasskioskerna som har öppnat för säsongen.
För många var det dessutom premiär för den klassiska sommarglassen i bägare eller strut.

I dag håller landskapsregeringen ny pressinformation om coronaläget på Åland, den första sedan de två nya fallen av konstaterad smitta meddelades. Ålandstidningen direktsänder pressträffen med start klockan 16.00.

Bildkonstnären Rita Jokiranta har utsetts till Ålands kulturdelegations kulturpristagare. Prissumman är på 5.000 euro. 

I dag presenterade Finlands bollförbund spelschemat för den nationella ligan. Den 13 juni är det premiär och Åland United inleder samma dag hemma mot TiPS från Vanda.

– Vi är bättre förberedda än våra motståndare, säger ÅU:s sportchef Mikael Virta.

Anders Boström slutar som vd på Quickly efter ungefär två och ett halvt år på posten. 
– Det är ingen dramatik bakom beslutet. När jag började som vd på Quickly 1.1.2018 så var jag tydlig med att jag kommer att stanna max 3 år, skriver Anders Boström i ett pressmeddelande.

Matbanken fortsätter med att dela ut matkassar till behövande även under coronapandemin. Ungefär 50 kassar mat körs ut till behövande runt om på Åland.

– För att få en matkasse bör man först kontakta diakonin i hemförsamlingen. De kontaktar sedan oss, säger verksamhetsledare Susanna Olsson.

Landskapsregeringen har hittills beviljat 1,78 miljoner euro i likviditetsstöd till åländska företag. Största delen, en miljon, har gått till Viking Line.

Fler nyheter