Det blev inget besked från Finlands regering om persontrafiken västerut i dag. Statsminister Sanna Marin ställde med kort varsel in det inplanerade samtalet med lantrådet Veronica Thörnroos (C). Ett besked om trafiken ska komma i morgon torsdag eller på fredag.
Här nedan följer Ålandstidningens direktreferat från dagens presskonferens.

Lantrådet Veronica Thörnroos hälsar välkomna och meddelar att myndigheterna, som vanligt, har läget under kontroll.

– Det känns bra.

– Om ni känner att det ni vill resonera kring är mer kopplat till oro, psykisk sjukdom och annat så finns andra nummer ni kan vända er till. Till exempel den nationella kristelefonen,

Landshövding Peter Lindbäck nu:

– En mindre fråga, men en god nyhet. Några ungdomar på Åland har varit i kontakt med mig. De försöker komma in på högskolor i Nyland. De har undrat om de kan åka dit.

– Jjag har varit i kontakt med Maria Hoikala och hon svarar att två dokument är bra att ha med sig. Antingen id-kort eller pass, och ett dokument som visar att man är på väg till ett inträdes- eller urvalsprov. Då ska det inte vara något problem.

Lantrådet igen:

– Om persontrafiken västerut. Långnäs är öppen. Det var tidigare sagt att jag skulle samtala med statsministern. Det blev annulerat med kort varsel. Jag accepterar det.

– Jag talade i stället med justitieministern. Vi fick information om att Finlands regering ännu inte fattat något beslut. Det kommer i morgon eller som allra senast på fredag.

– Jag vet att det skapar oro, men jag vädjar: ha tålamod. Finlands regering är medvetna om våra önskemål.

Fråga: Det talades i början av coronahändelserna att LR skulle skicka ut infomaterial till alla hushåll.

– Vi hade den tanken, men kunde konstatera att informationen ändrade dagligdags.

– Informationen vi kunde skicka ut var på så pass banal nivå att den inte skulle gjort nytta. I stället har vi haft de här presskonferenserna.

Landskapsläkare Knut Lönnroth står nu på tur:

– Senaste data från ÅHS. Antalet prover: 242, 210 svar. Ingen ytterligare har testats positivt. Inga nya fall sedan 26.3.

– Det har varit en del frågor om hur man ska tolka det här, att ingen ny indentifieras med sjukdomen. Det betyder inte att det börjar dala.

– Man ska förvänta sig ganska slumpmässiga variationer. Vi får ha fortsatt tålamod.

– Senast visade jag en ny kart-app där man kan följa epidemin. Jag tror att jag orsakade lite förvirring då kartan visade fem fall på Åland, men vi visste att det fanns åtta fall. Appen släpar efter.

– Budskapet är att tolka dessa data med fösiktighet.

– En annan förvirring var att jag visade en siffra om 17 fall per 100.000. Vissa tolkade det som 17 fall.

– Åland ligger på ungefär 25 fall per 100.000 personer. Finland på ungefär samma nivå. Nyland är betydligt högre, dubbelt så stor.

– Därför betraktas Nyland som epicentrum i Finland.

– Stockholm tre gånger så hög som Åland. Sverige i helhet ungefär dubbelt så stor. EU i genomsnitt ligger ganska nära Stockholmsnivån.

– De här siffrorna är inte sanningen om hur stor förekomsten av sjukdomen är. Antalet inrapporterade korreleras med antalet testade. Kapaciteten att testa alla finns inte.

– Det finns ett mörkertal, men vi vet inte hur stort det är.

– Antalet prover som kan skickas i väg styrs av kapaciteten i Åbo.

– Andel av befolkningen som testats är högre på Åland (0,64 procent) än i Finland (0,38).

– Grönland, Island, Norge och Färöarna ligger betydligt högre.

– Det pågår diskussioner om hur man kan skala upp antalet som testas. Det kommer ta några veckor till.

Fråga: Hur har vi det med sjukvårdsmaterial?

Jeanette Pajunen, ÅHS: Läget i går var helt ok. Vi följer de direktiv som finns. När det blir mindre i våra lager får vi mer från Åbo.

Fråga: En person i riskgruppen får besök av hemsjukvården som inte har handskar och munskydd.

Knut Lönnroth: Så länge personalen är frisk behöver man inte ha munskydd. Det diskuteras, så vi är på tårna om vi behöver revidera.

Fråga: Tillhör hemsjukvårdare en prioriterad testgrupp?

Jeanette Pajunen, ÅHS: Så fort direktiven är klara ska jag informera om det.

Lantrådet:

– Jag vill säga att vi börjar få stabilitet i det nya normala. Jag känner att det finns ett större lugn i samhället och att vi i LR kommit över den första branta backen. Känner också en stark tilltro till arbetet ÅHS gör,

– Vi har pressinfo igen på torsdag och fredag kl 16.00. Men vi överväger att inte ha det i helgen.

Med det avslutade Lantrådet dagens presskonferens, den förmodligen hittills kortaste. Ny pressinfo blir det alltså i morgon klockan 16.00, och Ålandstidningen kommer förstås att direktsända också den. Nu tackar vi för uppmärksamheten för i dag.

– Nu öppnar Åland igen och Visit Åland tycker att det är viktigt att vi gör det med omtanke, säger Lotta Berner Sjölund, vd för Visit Åland.
Hygieninstruktioner för turismbranschen har tagits fram för att hjälpa verksamheterna.

Åland har i dag fått sitt fjortonde coronafall.

Det har nu gått 52 dagar av Eiras graviditet och valparna kan väntas efter ungefär en vecka. För att med säkerhet veta hur många valpar som gömmer sig i Eiras mage låter matte Minna-Lotta Kivinen röntga henne.

Ålandsbanken lanserar en ny fond, Ålandsbanken Nordiska Småbolag, som investerar i små och medelstora nordiska kvalitetsbolag.

Ska man undvika resor inom landet eller inte? Buden är just nu flera.
Men enligt uppgifter till Yle Uutiset ska regeringen häva restriktionerna om inrikesresor.

Nästan en halv miljon euro på minussidan landade ÅCA:s rörelseresultat för 2019 på.
– Det var inte oväntat, men inte heller bra, säger vd Joakim Blom.

Landskapsregeringens beslut att inte erkänna läraren Henrik Löthmans yrkeskvalifikationer är inte lagenligt.
Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) i en dom.

Den sexbrottsmisstänkta tidigare fotbollsspelaren i IFK Mariehamn ska fortsättningsvis hållas häktad. Det beslutade Ålands tingsrätt i dag.

På grund av coronakrisen har Ålands musikinstitut (ÅMI) skött all undervisning på distans sedan i mars. Det blev en annorlunda termin, men det gick, säger rektor Björn Blomqvist.
– Jag är jättestolt över personalens insats.

Den grafiska manualen för den åländska självstyrelsens 100-årsjubileum är nu klar och redo att användas. Slogan för firandet är ”Hundra år av egensinne”.

Harrys el, Kylcenter och Karlssons gräv slutför samlingshuset i Jomala. Projektet ska vara slutfört innan skolstart.

Med anledning av coronarestriktionerna har många lokaler stått oanvända under en längre tid. ÅMHM uppmanar nu fastighetsägare att spola igenom alla vattenledningar för att minimera risken att någon drabbas av legionärsjuka.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) riktar skarp kritik mot att beredskapslagen har satt självstyrelsen ur spel.
– Eftersom vi har självstyrelse borde vi kunna ges det förtroende som vi har i vanliga fall, säger hon.

Fler nyheter