Nu kan flera strandsatta ålänningarna vara på väg hem.
– Om allting går som det ska får vi flyga härifrån i morgon (läs: i dag), säger Elof ”Loffe” Johns, som tillsammans med sin fru och ytterligare ett par sitter fast på Gran Canaria.

Som Ålandstidningen berättade om i söndagens tidning finns det ålänningar som sitter fast utomlands.
En av dem är Elof ”Loffe” Johns, som tillsammans med sin fru Britt Viola Johns varit på Gran Canaria sedan den 1 februari. Hemresan var initialt bokad till den sista mars men på grund av rådande omständigheter har paret försökt tidigarelägga det hela – flera gånger, och utan att lyckas.
– Det har varit ett jäkla strul fram och tillbaka. Varje gång vi har bokat om så har det slutligen ställts in, förklarar Loffe.
Hoppas vara hemma på onsdag
Nu hoppas man dock kunna vara hemma inom kort.
– Finnair har fixat extrainsatta flyg härifrån, berättar Loffe och fortsätter:
– Så om allting går som det ska får vi flyga härifrån i morgon (läs: i dag). Med lite tur kan vi vara på Åland på onsdag.
Loffe säger dock att han inte vågar ta ut någonting i förskott.
– Nej, det vågar jag inte. Faktum är att vi har bokat biljetter med Eurowings till den 29 mars, ifall att det skulle skita sig med Finnairs flyg.

”Går ingen nöd på oss”
Förutom Loffe och frun Britt Viola ingår också paret Ingolf och Mia Hallén i sällskapet.
Hur har ni det?
– Det går absolut ingen nöd på oss. Vi kan röra oss fritt här i området. Men nog ska det ju bli skönt att komma hem, även om man inte ser fram emot att sitta i karantän i 14 dagar, säger Loffe.
Hur är det på Gran Canaria i övrigt?
– Det är bedrövligt. Gatorna är tomma och det är i princip helt öde. Allting har stängt igen förutom mataffärer och apotek.
– Det värsta för oss turister är alla rykten som florerar här. Man vet liksom inte vad som gäller eller vad som ens stämmer. Det är nya bud hela tiden. Bland annat har vi hört att alla hotell och turistlägenheter ska stänga 26 mars. Om det är så, vart ska alla strandade turister ta vägen då?

En fråga för Utrikesministeriet
Paren Johns och Hallén är inte de enda ålänningarna som är strandsatta på Gran Canaria.
– Vi är ganska många ålänningar här, säger Loffe Johns.
Vet du hur det blir för övriga? Flyger de också hem med tisdagens Finnair-flyg?
– Det var jag faktiskt inte. Men jag tror att det är flera som lyckats ta sig hem, eller som är på väg inom kort.
Under lördagens pressinformation sade lantrådet Veronica Thörnroos (C) att man är medveten om att det finns strandsatta ålänningar utomlands, men att det till syvende och sist är en fråga för Utrikesministeriet att hantera.
– Gränsdragningen är tydlig, förklarade Thörnroos.
När Ålandstidningen når Veronica Thörnroos under måndagen har hon egentligen ingen ny information att komma med i fallet.
– Jag har hört att några ålänningar är på väg hem och att Utrikesministeriet ordnat med ytterligare transporter, men inte mer än så. Hur som helst är jag säker på att Utrikesministeriet gör allt de kan för att få hem folk, säger Thörnroos.

Fler stöd till företagare är att vänta, det sade talmannen Roger Nordlund och lantrådet Veronica Thörnroos under dagens presskonferens. När och hur kan man ännu inte svara på. På plats under dagens presskonferens var också Kim Westman, stationschef på Ålands sjöbevakningsstation och landshövding Peter Lindbäck.

Under många år jobbade Knut Lönnroth med det globala tuberkulosprogrammet inom WHO, med säte i Genève. Sedan gick flyttlasset norrut. Mot Stockholm. Numera bor han på Åland och har precis tillträtt som ny landskapsläkare.
/Knut Lönnroth har blivit en av de centrala personerna i landskapets kamp mot coronaviruset. Av den anledningen återpublicerar vi lördagsintervjun med Knut Lönnroth som ursprungligen publicerades i Ålandstidningen den 18 januari./

Polisen har fått skingra flera ungdomsgäng under de senaste dagarna. Kommissarie Tommy Thörnroos uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om att man inte ska samlas fler än tio personer.

Alarmmästare Johan Ehn och poliskommissarie Tommy Thörnroos medverkade under dagens presskonferens. Tommy Thörnroos uppmanar föräldrar att prata med sina ungdomar om att man inte ska samlas fler än 10 personer. Två ungdomsgäng har skingrats och polisen kommer fortsätta att hålla koll under helgen.

ÅHS utvidgar sin coronaklinik från och med i dag för att kunna ta emot fler patienter. Dessutom låser man akuten och förbjuder besök.
– Det är för att minimera smittspridningen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

Åtta personer på Åland är bekräftat smittade av coronaviruset. En av dem är inlagd på sjukhus.
Landskapsläkare Knut Lönnroth konstaterar att Åland nu har samhällssmitta.
– Vi har epidemin här, säger han.

Åtta personer har nu konstaterats smittade av covid-19. En person är inlagd på sjukhus. Landskapsläkare Knut Lönnroth meddelar att Åland nu kan konstateras ha samhällssmitta och att epidemin är här.

Söndagsgudstjänster och andakter i församlingarna strömmas nu via Facebook eller via församlingarnas hemsidor. Detta eftersom församlingsmedlemmarna inte kan komma till kyrkorna och delta i gudstjänsten.

Lagtinget godkände på fredagsförmiddagen den rekordstora tilläggsbudget som landskapsregeringen lagt. Totalt nästan 33 miljoner euro avsätts för att stöda näringsliv, privatpersoner och föreningsliv som drabbas i sviterna av coronaviruset.

Flygtrafiken mellan Åland och Helsingfors riskerar att minska, meddelade lantrådet Veronica Thörnroos vid torsdagens presskonferens.
Från rikshåll har man riktat kritik mot att inresande till Åland från riket rekommenderas självkarantän, något som lantrådet inte kände till.

Kritiken mot Försörjningsberedskapscentralens (FBC) beslut att stöda utländska fartyg för viktiga godstransporter växer.
– Det är märkligt när finländska fartyg ligger stilla och sjömän går utan jobb, säger riksdagsman Mats Löfström.

Viking Line senarelägger sin bolagsstämma till ett ännu okänt datum. Samtidigt meddelar rederiet att det inte kommer dela ut någon dividend i år.

Det kommer betydligt fler barn till närundervisningen i Ytternäs skola än till stadens andra skolor.
Nu ber bildningsdirektör Kjell Nilsson vårdnadshavarna till barnen i Ytternäs att hålla dem hemma när det är möjligt.

Fler nyheter