Tore Lindholm, docent från Åbo Akademi, har tillsammans med Husö biologiska station upptäckt en ny typ av amöba i vattnen utanför Eckerö. Amöban som är 50 mikrometer stor fördubblades i storlek framför hans ögon.
– Det såg nästan ut som den skulle explodera, säger han.

Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att beslutet att stänga ute svenska läkare ställer till problem för ÅHS.
– Det är inget vi hurrar över, säger hon på dagens presskonferens.
Här följer Ålandstidningens direktreferat från pressinformationen:

1979 vinkade Lisbeth och Daniel Granlund hej då till Åland och åkte till Tanzania för att arbeta som sjukvårdare ute i olika byar.
– Vi kände att det var vårt kall att hjälpa de som hade det svårt, säger Lisbeth.

Stallhagen och Amalias limonad har slutit avtal med butikskedjan Kesko som gör att ölsorterna och limonaden nu finns i 1.200 butiker i Finland.

ÅCA har i dag varslat om fem uppsägningar, detta som en följd av coronapandemin. Ytterligare varslar företaget om permitteringar motsvarande sju heltidstjänster. Det meddelar företagets vd Joakim Blom i ett pressmeddelande. 

Landskapsregeringen (LR) är kritisk till att den finska regeringen har bestämt att läkare som kommer till Åland från Sverige ska sitta i 14 dagars karantän. ”Landskapsregeringen yrkar därför på att karantänsreglerna för denna grupp av pendlare lyfts bort så att verksamheten kan fortsätta”, skriver LR till regeringen i Helsingfors.

Finlands regering har beslutat att stänga passagerartrafiken från utlandet till Finland. Det innebär att efter långfredagen kommer ingen att kunna ta färja från Sverige till Åland.
– Vi gör det för att stoppa smittan, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Familjen till en person som hösten 2017 föll över bord från ett fartyg anklagar den åländska polisen för att inte ha vidtagit de åtgärder som normalt tas i liknande fall.
Nu vädjar man till landskapsregeringen att agera.
– Det är ett exceptionellt ärende, säger kansliminister Harry Jansson (C).

För att upprätthålla patientsäkerheten kommer det att behövas ytterligare personal inom vårdsektorn.
Därför lanserar Högskolan på Åland tillsammans med Öppna högskolan nu nätbaserade och kostnadsfria kurser för att förbereda extrapersonal att ta anställning.
– Vi kan anta att behovet, framför allt inom äldreomsorgen, kommer att bli än större, säger överlärare Erika Boman, som ligger bakom själva initiativet.

Karl Nordlund som har arbetat som tf räddningschef utsågs i dag till ordinarie räddningschef av Mariehamns stad. 

Vid dagens pressinfo påtalade lantrådet Veronica Thörnroos att ungdomar som samlas i grupper större än 10 personer utgör ett problem i arbetet med att bekämpa smittspridningen på Åland.
Här följer du Ålandstidningens direktreferat av presskonferensen.

Som 16-åring åkte Doris Berglund till Stockholm för att arbeta efter att hon inte sluppit in till barnskötarutbildningen i Åbo.
– Jag var för ung för att slippa in, säger Doris.

Biblioteken upphör lämna ut fysiska material tills undantagstillståndet hävs. Den som vill läsa kan fortfarande låna e-böcker.
–  Vi har haft på känn att det var på kommande, säger bibliotekschef Fredrika Sundberg vid Mariehamns stadsbibliotek.

Jomala kommun har kallat till samarbetsförhandlingar. Orsaken är att undantagstillståndet förlängs.
– När vi dessutom fick besked att landskapsregeringen (LR) inte ger något ekonomiskt bistånd till kommunerna såg vi ingen annan utväg, säger kommundirektör John Eriksson.

Fler nyheter