Centern, Obunden samling och Ålands framtid vill att lagtinget förkastar förslaget att 15-åringar ska få köra vanliga bilar med strypt hastighet.
– Att införa traktorbilar fyller inte det huvudsakliga syftet att ersätta de trafikfarliga mopedbilarna, sade Axel Jonsson (ÅF) i lagtinget.

Förr i tiden var det vanligt att man i vissa byar flätade mattor av björnmossa och lade framför trappan till midsommar. Medlemmar i Ålandsfuchian för nu traditionen vidare och samlas en gång per sommar för att fläta mattor.

Hans Mattsson Ab:s ansökan om företagssanering har fått avslag. Nu går tingsrätten vidare med Anordica Oy:s ansökan om konkurs av byggfirman.

–  Tanken är att vi ska kunna fatta ett beslut den här veckan eller i början av nästa, säger tingsrättens domare Lars-Johan Ahlqvist.

Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab har inte lämnat in tillräckliga uppgifter i samband med sin ansökan om företagssanering, anser Ålands tingsrätt.

”Förutom att ansökan varit bristfällig har den därtill varit direkt missvisande till vissa delar”,  skriver domstolen.

Beslutet innebär att ansökan inte kommer att prövas.

1347 kliver drottning Blanka i land på Sottunga. Hon hamnar mitt i en tvist mellan en sniken storbonde och en fattig änka. Om detta handlar Robert Liewendahls nya pjäs ”Drottningklev”.

Lagtingsledamot John Holmberg (Lib) kritiserar både Ålands kommunförbund och landskapsregeringen för deras syn på hur den pågående ekonomiska krisen ska hanteras.

– Coronapandemin kommer vara ett alibi, men den har bara förstärkt och försnabbat den negativa utvecklingen.

Viking Line har kommit överens med Finnvera Abp och Finlands Exportkredit Ab om amorteringsanstånd uppgående till sammanlagt 14,9 miljoner euro. Det meddelar rederiet i ett pressmeddelande.

Agility är inte bara roligt för hund och ägare, det är även ett bra sätt att hålla hunden i skick och utmana psyket. 

Torgfesten, som ska inträffa mellan den 17 och 25 juli på torget, inväntar fortfarande godkännande från polisen –  men Dennis Jansson som har initierat evenemanget oroar sig inte. 

–  Varför skulle jag inte få tillstånd? Det finns ingenting som är tveksamt, utbrister han.

Hur många kilo koldioxid har t-skjortan i butiken gett upphov till? Den frågan vill företaget Doconomy svara på och  har därför tagit fram en tjänst som räknar ut enskilda varors klimatpåverkan.

Från och med i går får restauranger i Finland ha öppet enligt vanliga tillståndsregler. Nu öppnar bland annat Indigo inomhusbaren och har öppet till klockan fyra.
– Det känns väldigt hoppfullt, säger Indigos ägare Stig Grönlund.

Stenhuset på Lilla torget i Mariehamn blir en del av restaurang Indigos verksamhet. På lördag slår man upp dörrarna till nedre våningen, där en enkel bar har installerats.
– Det ska vara ett trevligt ställe att hänga på, säger Stig Grönlund.

Anita Häggblom från Godby Rotaryklubb är guvernör för Sydvästra Finland och Åland och leder arbetet i distriktet det kommande året.
Distriktet har drygt 1.900 medlemmar i 58 olika rotaryklubbar.

I dag avskaffas restriktionerna för restauranger gällande öppethållningstider, serveringstillstånd och kundmängd. Fortsättningsvis gäller att alla gäster ska ha en sittplats, och folksamlingar på över 500 personer är tillsvidare förbjudna. 

Fler nyheter