Ingen lagar fiskfärsbiffar som min mamma men jag ska försöka återge hennes recept – även om jag själv inte tycker att jag får till dem som hon gör. Jag har även gjort en vegetarisk rätt på zucchini och tomat.

Senaste helg var det kanelbullens dag men i dag blir det inte bullar utan muffins som smakar kanelbulle i stället men även innehåller päron. Dessutom bjuder jag på en smakrik kycklingrätt som passar i helgen och till hela familjen.

Lax med höstens rotfrukter och äppel, örtsås

(4 portioner)

Nu är det skördetid och utbudet på grönsaker är fantastiskt. Därför blir det helt vegetariskt i dag men rätterna går så klart att äta som tillbehör till kött med mera.

Det här är en klassisk, smakrik och mustig fransk köttgryta som jag lyxat till lite extra med söta och goda rotfrukter. Och så tog jag en god genväg med syltlök i stället för steklök.
Till efterrätt blir det tiramisu med apelsin och choklad.

I dag bjuder Johanna Karlsson på härliga bakverk med äpplen.

Sommaren börjar sakta tacka för sig men ännu hoppas vi på varma dagar och ljumma kvällar. Grillen har vi använt flitigt i sommar men inspirationen brukar tryta så här mot slutet av grillsäsongen. Därför blir det i dag några tillbehör som passar till grillat eller till kräftskivan. Har du aldrig använt burrata så tycker jag att du ska testa det nu, för det är underbart gott. Det tillsammans med riktigt goda solvarma tomater och spröda vaxbönor blir till en läcker men också mättande sallad. 

Johanna Karlsson bjuder den här veckan på vegetarisk kantarellpytt, drottningcobbler och lavendelglass.

Frukost ute på sommaren är bland det mysigaste jag vet. Men det skönt med sovmorgon också och då kan du istället laga en lyxig brunch. Har du dessutom en brygga. Här kommer några härliga rätter som passar att servera på bryggan eller på en solig terrass. 

"I dag bjuder jag på två grymma recept som passar perfekt för lata sommardagar. Tortillaomeletten tror jag kan bli mångas nya favoritlunch (eller middag) när man vill kylskåpsrensa – och familjemedlemmarna dessutom vill äta olika saker."

Paj är alltid trevligt och bra bjudmat eftersom det går att förbereda. Jag tycker att det känns lite bortkastat att använda fina goda råvaror och gömma dem i en äggstanning. Därför väljer jag nu att bjuda på en öppen paj med en ogräddad fyllning gjord på god ost och toppa den med kräftstjärtar och härliga smakrika grönsaker. Även i den söta pajen har jag valt att toppa med bären istället för att baka dem. Det känns mer somrigt att behålla bärens egna fina smak på detta sätt. Den passar även bra att göra på en stuga utan ugn om du bara har möjlighet att värma gräddblandningen.

Johanna Karlsson bjuder den här veckan på en lyxsallad med frasig ost och nektarin. Missa inte heller hennes recept på svalkande milkshakes.

En varm och kvalmig sommar kräver goda och svalkande drycker. Just sommaren är nog den enda årstiden då jag hellre dricker mina kalorier än äter dem. I dag får ni ta del av några (nya) favoriter!

Nu när värmen kommit vill man inte stå i köket och svettas och sallad är aldrig fel på sommaren. Salladerna är snabblagade och går fint att ta med på utflykten eller till stranden om du har kylväska. Passa på att frossa i goda frukter, bär och grönsaker när det nu finns gott om dem till bra pris.