Med anledning av coronaviruset satsar allt fler av de åländska idrottsföreningarna på alternativa träningsmetoder.
Ett exempel är Mariehamns gymnastikförening, som lanserar en ny Youtube-kanal med egenproducerade träningsprogram.
– Vi ser det inte som ett alternativ att barn och ungdomar ska behöva bli stillasittande, säger MGF:s huvudtränare Malin Pussinen.

Stå på huvudet, hallonbåt, banan eller pinne. Det är bara några av de övningar som MGF instruerar i sina träningsvideor, som man hittar på föreningens nya Youtube-kanal ”MGF Malin”.
Enligt huvudtränare Malin Pussinen ser man Youtube-kanalen som en användbar och nyttig plattform, framför allt i dessa tider då all träningsverksamhet är inställd samtidigt som folk i allmänhet uppmanas att stanna hemma.
– Tanken är att lägga upp nivåbaserade träningsprogram, som vi sedan uppdaterar eller kompletterar kontinuerligt, förklarar Pussinen.

Inget alternativ med stillasittande barn
Hittills har man laddat upp två träningsprogram för sina yngre adepter: Knattesprattel och basgrupper.
När Ålandstidningen besöker Bollhalla, som för övrigt är stängt för allmänheten till och med 13 april, är man i full färd att spela in ett nytt Youtube-avsnitt – för sina tävlingsgrupper.
– Tanken är att ett pass för dem ska bli ungefär 60–90 minuter, berättar Malin Pussinen.
Varför gör ni det här?
– Vi ser det inte som ett alternativ att barn och ungdomar ska behöva bli stillasittande, utan bestämde oss egentligen omgående för att satsa på någon alternativ träningsform, svarar Malin Pussinen och fortsätter:
– Och då kom vi ganska snabbt fram till att rörligt material är roligare än papper med övningar och instruktioner på.

Eget material mera personligt
Basgruppskoordinatorn Elin Palm flikar in:
– Dessutom är det betydligt lättare för våra yngsta adepter att försöka kopiera rörelserna om de får se dem i rörligt format än på ett papper.
Verksamhetsledare Ylva Watkins tror också att man attraherar flera genom att spela in eget material.
– Ett annat alternativ hade ju varit att länka till redan befintliga program på nätet, men på det här sättet blir det ju roligare och framför allt mera personligt. Jag är säker på att det skapar en större närhet om våra medlemmar får se till exempel Malin visa övningar i en för dem bekant miljö, säger hon.
Malin Pussinen poängterar dock att en instruktionsvideo på Youtube är långt ifrån lika komplett som ett normalt träningspass.
– Det går inte alls att jämföra. Genom våra videoklipp kan man öva på olika moment, men inte på själva helheten. Det är inte samma sak att träna hemma som att göra det i en fullt utrustad gymnastiksal.

Flera föreningar agerar
I och med att Youtube-kanalen är öppen för alla behöver man nödvändigtvis inte vara medlem i MGF för att ta del av materialet.
– Framför allt knattesprattel- och basgruppsövningarna tror jag att kan vara nyttiga för alla att göra. Där handlar det framför allt om rena basövningar, menar Ylva Watkins.
Malin Pussinen lägger till:
– I flera av övningarna behöver man vara två och då passar det ju bra att involvera till exempel en förälder.
Andra föreningar som också meddelat att de satsar på alternativa träningsformer är till exempel Dunderdans, Jomala IK fotboll, Ålands golfklubb och IF Åland Orientering. Vad gäller Jomala IK fotboll och Ålands golfklubb har man delat träningsprogram för sina aktiva genom sina kanaler. Dunderdans har å sin sida meddelat att man kommer att lägga ut dansvideor någon gång nästa vecka. IF Åland Orientering kan ni läsa mera om i torsdagens tidning.

FC Åland och Peimari United delade på poängen efter 1–1 i seriefinalen på Sportkila. Nu spelar med stor sannolikhet FC Inter/2 hem seriesegern.

Ny tränarstab, ny serie och ny lagkapten.
Även om mycket är sig likt i IFK Mariehamn så finns det gott om förändringar att prata om när laget nu tar sig an en ny säsong.
– Det är faktiskt lite nervös, även för en sådan som jag, säger rutinerade Pontus Nylén, som i år träder in i rollen som spelande assisterande tränare.

IFK Mariehamn har det fortsatt svårt mot Ilves, och i kväll noterade man ny förlust.

HIFK ledde med 2–0 med kvarten kvar att spela – då slog Gustav Backaliden och Akseli Pelvas till och sköt hem en poäng till IFK Mariehamn.

– Vi varken jublar eller gråter över en poäng från den här matchen, säger tränaren Lukas Syberyjski.

Ungdomsfotboll med Ajax i Holland, en misslyckad allsvensk start med AIK och nu utlånad till IFK Mariehamn för resten av säsongen. Saku Ylätupa vill avsluta fotbollsåret där han hör hemma – på fotbollsplanen.
– Jag valde IFK för att jag vill spela matcher, säger 21-åringen.

IFK Mariehamn och backen Frans Grönlund har i samförstånd avbrutit spelaravtalet. 20-åringen återvänder därmed till Pargas IF.

Trots att IFK Mariehamn var det klart bättre laget fick man bara med sig en poäng borta mot nästjumbon TPS.

Ålands två första ÅM-mästare i golf heter Anna-Karin Salmén och Erik Branér.
– Kul att få ta hem premiären. Men nästa år får jag nog passa mig, säger Anna-Karin Salmén.
– Även om jag visste att jag hade det i mig så känns det väldigt bra så här i efterhand. Av någon anledning brukar jag ha svårt att prestera här hemma, säger Erik Branér.

Mariehamn lawn-tennisklubbs (MLK) herrlag vann söndagens kvalmatch och är därmed klart för utomhusserien division 1.

Det före detta fotbollsproffset Daniel "Daja" Sjölund har gjort sitt första mål sedan comebacken. Det i sin andra match med FC Åland.
En annan som har gjort comeback är IFK Mariehamn-ikonen Amos Ekhalie, som i sin tur stod för matchens första mål i lördagens 3-0-seger över TPK.

Ramträffar, målvaktsparader och missade målchanser.
Nej, Åland United fick inte till det i lördagens toppmöte borta mot tabelltrean HJK – och förlorade matchen.
Uddamålsförlusten innebär att man nu släpper in både TiPS och just HJK i titelracet.
– Visst känns det lite som att vi blir rånade på åtminstone en poäng, säger ÅU:s huvudtränare Samuel Fagerholm.

Åland United står redo att ta sig an en av säsongens tuffaste bortamatcher, HJK i Helsingfors.
– Det kommer att vara en intressant match mellan två starka lag, men vi är redo att ta allt ifrån dem, säger ÅU-ikonen Pille Raadik.

Albion Ademi har kopplats ihop med kroatiska Dinamo Zagreb, och sägs vara i förhandlingar med storklubben.
Men något sådant känner åtminstone inte IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson till.
- I teorin är det möjligt. Men ärligt talat är det ingenting jag tror på, säger han.

Fler nyheter